Harden Construction wybudował wyposażony w najnowocześniejsze rozwiązania technologiczne i proekologiczne obiekt magazynowo-logistyczny, którego użytkownikiem będzie jedna z największych międzynarodowych firm odzieżowych.

Obiekt o powierzchni prawie 80 tys. m2 powstał w formule built-to-suit, czyli ściśle według specyfikacji klienta. Oprócz nowoczesnych i ekologicznych rozwiązań technologicznych powstała również przestrzeń biurowa o imponującej powierzchni ok. 7 000 metrów kwadratowych. Znajdzie tu zatrudnienie docelowo 3 200 osób. Ze względów ekologicznych przy budowie nie były stosowane materiały PCV. Centrum zostało wybudowane z zachowaniem zasad certyfikacji środowiskowej BREEAM na poziomie Outstanding.

Zrównoważone podejście do budowy

Wybudowana w ekspresowym tempie i naszpikowana nowoczesnymi, proekologicznymi rozwiązaniami hala o powierzchni prawie 79,5 tys. m2 jest jednym z dwóch obiektów realizowanych dla dewelopera Panattoni Europe na działce zajmującej ponad 320 tys. m2. Drugi powstający w ramach Panattoni Park Poznań A2 w Robakowie obiekt magazynowy ma mieć około 61 tys. m2 powierzchni i będzie oddany do użytku w pierwszym kwartale 2024 roku.

Harden Construction jako generalny wykonawca przyjął strategię maksymalnej synergii nowoczesności z poszanowaniem środowiska naturalnego. Dlatego projekt inwestycji wprowadzał równolegle rozwiązania energooszczędne, ograniczenia emisji CO2 oraz optymalizację wykorzystania wody. Zaawansowane rozwiązania wyposażenia obiektu docelowo przełożą się na większą efektywność energetyczną, wymierne oszczędności w jego użytkowaniu oraz korzyści dla środowiska naturalnego.

Ta nowoczesna hala wraz z częścią biurową wyznacza nowe ekologiczne standardy w budownictwie przemysłowym. Wprowadzone rozwiązania tworzą nowy, innowacyjny charakter obiektu magazynowo-logistycznego, zapewniając optymalne koszty jego eksploatacji, komfort warunków pracy dla kilku tysięcy osób oraz przyjazność dla środowiska. Dobrane przez naszych specjalistów technologie, zastosowanie właściwych materiałów oraz jakość wykonania prac budowlanych zagwarantowała pożądaną efektywność energetyczną budynku, ograniczając skutecznie przyszłe koszty użytkowania i co bardzo ważne – ślad węglowy. – wyjaśnia Maciej Michniak, Dyrektor Techniczny z Harden Construction.

Harden Construction zainstalował na dachu panele fotowoltaiczne, dzięki czemu obiekt uzyska istotną oszczędność kosztów energii elektrycznej. W hali zaprojektowano pasma świetlne, które będą doświetlać stanowiska pracy naturalnym światłem. Ponadto obiekt będzie wyposażony w system sterowania oświetleniem DALI, który zoptymalizuje użycie światła sztucznego. Dzięki systemowi odzyskiwania wody deszczowej oraz specjalnie wybudowanej biologicznej oczyszczalni ścieków zminimalizowany zostanie wpływ na środowisko, a dodatkowo oszczędzana woda pitna.

Przebieg prac budowlanych i wykończeniowych objęty był szczególnym monitoringiem i nadzorem pod kątem wykorzystania mediów, materiałów i chemii budowlanej. Budynek hali został wybudowany zgodnie z wymogami oceny BREEAM na poziomie Outstanding. Do wysokiej oceny w dużej mierze przyczynia się najwyższy standard techniczny budynku.

Dla nas jest to uzasadniony powód do satysfakcji, że wprowadziliśmy skutecznie w proces realizacji tego obiektu zasady ekonomii cyrkularnej. Tak planowaliśmy wszystkie etapy budowy, aby zmniejszyć maksymalnie ilości odpadów, prowadzić ich segregację oraz uzyskać recykling ponad 85% masy wytworzonych odpadów. Wiemy, że gwarancją wybudowania obiektu spełniającego rzeczywiście zakładane parametry ekologiczne i użytkowe jest także szczególna dbałość o nie na każdym etapie procesu budowlanego. Bardzo wysoką poprzeczką było wprowadzenie przez inwestora zakazu wykorzystania materiałów PCV i ograniczenie pochodnych mu materiałów. Jednak mając bogate doświadczenie w realizacji obiektów w ramach zrównoważonego budownictwa, także z tym zadaniem poradziliśmy sobie bez jakiegokolwiek zagrożenia dla terminu oddania inwestycji. – podkreśla Maciej Michniak, Dyrektor Techniczny z Harden Construction.

Z myślą o ludziach i środowisku

Specjaliści z Harden Construction odpowiedzialnie podeszli do sprawy ekologii miejsca pracy. Dlatego w ramach projektu wprowadzono szereg unikatowych rozwiązań adresowanych zarówno do pracowników jak i społeczności lokalnej. W obiekcie wprowadzono podwyższony standard powierzchni biurowych, zapewniający m. in. odpowiednią dla warunków pracy temperaturę oraz jakość powietrza. Obiekt i jego teren wyróżnia, rzadko spotykana w tego typu miejscach liczba rozwiązań związanych z rekreacją i odpoczynkiem. W tej specjalnej strefie znalazły się m.in. boisko do siatkówki plażowej, tor do gry w boule, urządzenia do kalisteniki, boisko do koszykówki i stół do ping ponga.

Zadbano również o środowisko naturalne. Na terenie działki posadzono około tysiąca drzew i krzewów. Zorganizowano prawie tysiąc metrów dla łąk kwietnych. Umieszczono nawet mini pasiekę z trzema ulami dla pszczół oraz poprowadzono systemy automatycznego nawadniania. Z myślą o niezmotoryzowanych pracownikach wybudowano 4 wiaty rowerowe na 80 miejsc postojowych oraz 324 otwarte miejsca postojowe dla rowerów. Obiekt ze względu na swoje logistyczne funkcje został wyposażony w 743 miejsca postojowe dla samochodów osobowych, w tym w 22 miejsca z możliwością ładowania samochodów elektrycznych oraz łącznie 70 miejsc dla autobusów i samochodów TIR.

Profesjonalne rozpoznanie i przygotowanie projektu, sprawne zarządzanie jego realizacją oraz stosowanie najnowocześniejszych rozwiązań sprawiły, że obiekt powstał w ciągu 6 i pół miesiąca. Według zespołu Harden Construction, powstająca obecnie druga hala na terenie Panattoni Park Poznań A2 w Robakowie będzie oddana w pierwszym kwartale 2024 roku

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments