epoint

Whiskey in The Jar to popularna grupa lokali typu steakhouse i jedna z najbardziej rozpoznawalnych marek gastronomicznych w Polsce. Restauracja, w celu zwiększenia efektywności działania, wdrożyła system Comarch ERP Optima, który pomógł firmie w digitalizacji i automatyzacji obiegu dokumentów.

Whiskey in The Jar to aktualnie grupa sześciu lokali znajdujących się w różnych lokalizacjach w Polsce (Wrocławiu, Łodzi, Warszawie, Poznaniu i Gdańsku). Restauracja serwuje swoim gościom zarówno steki w wersji premium, jak i te w wariancie klasycznym.
Grupa ma w menu nie tylko jakościowe steki, ale też kuchnię meksykańską czy japońską – a to za sprawą innych marek grupy, jak Matii Robata & Sushi czy Tequilarnia. Grupa prowadzi również własny klub muzyczny, Club 42 w Starym Browarze w Poznaniu.
5000 faktur pod kontrolą

Organizacja prężnie się rozwija i generuje coraz więcej faktur. W tym momencie ich liczba to już blisko 5000 rocznie. Firma, chcąc usprawnić i zautomatyzować proces obiegu dokumentów pomiędzy lokalami rozsianymi po kraju, zdecydowała się na wdrożenie systemu Comarch ERP Optima. Kluczowym elementem wdrożenia był system Comarch DMS, z którego obecnie korzysta prawie 120 użytkowników. Narzędzie umożliwiło pełną elektroniczną wymianę dokumentów księgowych z biurem rachunkowym.

Gdy przychodziłem do firmy, wszystkie papiery lądowały w jednym małym biurze, które mieściło się przy poznańskiej Starówce. Wiele dokumentów się gubiło. Teraz, po wdrożeniu Comarch ERP Optima widzimy, w którym momencie procesu dany dokument się znajduje, mamy przydzielone czasy na akceptację poszczególnych kroków, co daje nam przestrzeń do kontrolingu i weryfikacji, czy dany koszt jest zasadny. – mówi Grzegorz Wieczorkiewicz z Działu Operacyjnego w Whiskey in The Jar.

Comarch DMS znacznie skrócił zespołowi czas przeznaczony na analizę i przekazywanie dokumentów oraz pozwolił pracownikom na większe zaangażowanie w główną działalność firmy, a więc obsługę klientów. Analiza powdrożeniowa pokazała, że obieg dokumentów pomiędzy lokalami po wprowadzeniu Comarch DMS przyspieszył o 92%. – Osoba, która odbiera towar, powinna skupić się przede wszystkim na produkcie, ilościach, jakości, a nie na tym, czy faktura jest dobrze opisana, podpisana itd. Comarch DMS pokazał naszym pracownikom w restauracjach, że zyskują więcej czasu na to, co kochają, czyli gotowanie i przebywanie z gośćmi, a nie tonięcie w stercie papierów – dodaje Grzegorz Wieczorkiewicz.
Aplikacja Comarch DMS obecna w systemie Comarch ERP Optima usprawniła też pracę działu księgowości i kontrolingu. Jakie korzyści daje narzędzie osobom odpowiedzialnym za procesy księgowe w Whiskey in The Jar?

• Proste i intuicyjne generowanie faktur i innych dokumentów księgowych do Comarch ERP Optima.

• Automatyczne przekazywanie faktur do płatności i księgowania.

• Szybki dostęp do wprowadzonych dokumentów w celu np. przygotowania raportu, weryfikacji danych.

Branża gastronomiczna wymaga szybkości, więc wprowadzone rozwiązania w postaci Comarch DMS współgrają z naszym biznesem. – podkreśla Iwona Kowalik z Działu Kontroli w Whiskey in The Jar.

Business Intelligence – narzędzie antykryzysowe

Restauracja zdecydowała się także na wdrożenie innego z rozwiązań obecnych w ekosystemie Comarch ERP – narzędzia Business Intelligence. Zaawansowana analityka danych pozwala teraz firmie lepiej odpowiadać na wyzwania związane ze zmianami rynkowymi.

Wygenerowane raporty służą mi do przewidywania trendów, do porównywania danych miesiąc do miesiąca, rok do roku. Ogromną zaletą narzędzia jest też to, że nie muszę przeskakiwać z programu na program, ale wszystkie informacje mam skumulowane na jednym ekranie, podane w atrakcyjnej formie. BI umożliwia nam na bieżąco monitorować koszty produkcji i na bieżąco reagować na sytuację naszą polityką cenową. Są przykłady restauracji, które miały dużo wolniejszy dostęp do danych i dopiero po bilansie księgowym wychodziło im, że dany miesiąc kończą ze stratą. My możemy reagować w czasie rzeczywistym, co pozwoliło nam jako jednym z nielicznych nie zostać poturbowanym po pandemicznych i inflacyjnych zdarzeniach. – mówi Grzegorz Wieczorkiewicz.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments