Cyfrowa transformacja produkcji żywności sprawia, że procesy staja się bardziej wydajne, ekologiczne i bezpieczne. Pociąga ona za sobą także zmiany w innych obszarach m.in. personalnych. Coraz więcej przedsiębiorstw produkcyjnych dostrzega potrzebę budowania wewnętrznych, wyspecjalizowanych zespołów IT. Przykładem takiej wielopoziomowej zmiany jest szwedzka firma DeLaval, która zdecydowała się na skorzystanie z chmurowego rozwiązania ERP w całej organizacji. Zaowocowało to m.in. zapotrzebowaniem na specjalistów IT w jej oddziale we Wrocławiu, gdzie DeLaval ma centrum produkcyjne i finansowe.
Z raportu SAP „Biznes napędzany cyfrowo. Rozwój w obliczu Przemysłu 5.0” wynika, że aż 60% badanych menedżerów uważa, że głębsza cyfryzacja łańcucha dostaw w ich firmie wymagałaby podwyższenia kompetencji cyfrowych pracowników. Wśród firm wskazujących na potrzeby rozbudowywania nie tylko narzędzi, ale także zespołów IT, są organizacje z przeróżnych branż, także produkcyjnych. To świadomość, która towarzyszy od dawna także szwedzkiej firmie DeLaval, koncentrującej się na wspieraniu globalnej, zrównoważonej i wydajnej produkcji żywności. Firma została założona 140 lat temu przez Gustafa de Lavala, który opatentował słynną na całym świecie wirówkę do mleka. Obecnie przedsiębiorstwo zatrudnia 4500 pracowników w ponad 100 krajach, a jego główna siedziba mieści się w Tumba, w Szwecji. Wraz z Tetra Pak i Sidel, DeLaval jest częścią Grupy Tetra Laval.
Nowe technologie od dawna usprawniają procesy w branży spożywczej, także w obszarze jakim jest produkcja mleka. Nowoczesny sprzęt DeLaval pomaga gospodarstwom na całym świecie dbać o zdrowie krów, lepszej jakości mleko i bardziej elastyczną pracę. Dlatego firma podjęła decyzję o inwestycji w całkowicie nowy, oparty na chmurze system ERP SAP S/4HANA. Chce dzięki temu stać się jeszcze lepszym partnerem dla swoich klientów. Jednym z celów, jakie przed sobą stawia, jest też wzmocnienie swojego zespołu o specjalistów SAP m.in. w Polsce, we Wrocławiu, gdzie DeLaval ma centrum produkcyjne i finansowe.
Zdecydowaliśmy się zbudować całkowicie nowy system ERP od podstaw, a standaryzacja ma kilka zalet. To nie tylko rewolucja technologiczna. Postawiliśmy na proces zmian i transformację całej naszej działalności. – mówi Niklas Falkeling, dyrektor ds. transformacji biznesowej IT w DeLaval.
Firma intensywnie przygotowuje się do wprowadzenia opartego na chmurze systemu ERP SAP S/4HANA Private Cloud – wraz z dodatkowymi rozwiązaniami Public Cloud od SAP. System jest wprowadzany całkowicie od podstaw w formie tak zwanego „podejścia Greenfield”, co oznacza, że nie ma potrzeby uwzględniania żadnych wcześniejszych ustawień. Współpraca DeLaval z SAP trwa od wielu lat. Firma korzystała z systemu SAP ECC ERP, a także m.in. z Ariba i rozwiązania HR SAP SuccessFactors. Z biegiem czasu system był rozbudowywany, a liczba zastosowań rosła.
Musieliśmy zacząć od nowa, korzystając ze standardowych rozwiązań, które SAP oferuje obecnie jako usługi w chmurze. To konieczne, abyśmy wciąż mogli rozwijać swoją działalność i stawać się jeszcze bardziej elastycznym i zwinnym przedsiębiorstwem. – wyjaśnia Niklas Falkeling.
Pierwsze rozmowy o nowym systemie odbyły się w 2018 roku, ale to w ciągu ostatnich dwóch lat prace zostały zintensyfikowane i stworzono jasną wizję. Działania przygotowawcze prowadzono w ścisłej współpracy między IT, biznesem i zarządem.
Celem projektu jest budowa bardziej znormalizowanego systemu, uproszczenie, a także ujednolicenie nazewnictwa, procesów i danych, wymaganych do opracowywania nowych rozwiązań. DeLaval
kontynuuje współpracę z SAP, aby mieć dostęp do specjalistycznej wiedzy i profesjonalnych standardów. Wdrożenie SAP S/4HANA rozplanowano na trzy etapy, które odbywać się będą w kolejnych regionach. W ramach projektu przewidziano także wiele warsztatów z pracownikami na całym świecie. Pierwsze uruchomienie systemu zaplanowano w Ameryce Północnej w 2025 roku. We wdrożenie zaangażowani będą wszyscy pracownicy DeLaval, w tym ci zajmujący się sprzedażą, logistyką, produkcją, finansami i serwisem.
Nowy system ERP jest częścią ogólnofirmowego procesu transformacji, który nosi nazwę „Programme one” i w ciągu najbliższych lat obejmie zasoby ludzkie, procesy i technologię. Przedstawiciele DeLaval podkreślają, że jednym z najcenniejszych zasobów firmy jest utalentowany zespół, a planowane zmiany mają sprawić, że będzie ona lepszym partnerem dla klientów – nie tylko na poziomie personalnym, ale także jako organizacja. W przeszłości oddziały DeLaval w różnych krajach pracowały mniej lub bardziej zgodnie z własnymi procedurami, ale teraz koncentrują się na bardziej zharmonizowanym sposobie działania. Firma chce więc być jeszcze bardziej atrakcyjnym pracodawcą i przyciągnąć utalentowanych ekspertów IT, zainteresowanych pracą z nowoczesnymi technologiami, wspierającymi zrównoważoną i wydajną produkcję.
Fundamentem wszystkich zmian technologicznych w organizacjach są ludzie. To oni definiują potrzebę zmiany, nadają jej kierunek i walidują wybrane rozwiązania. Takie projekty jak ten doskonale pokazują również, że nowoczesne wdrożenie kompleksowego systemu informatycznego pociąga za sobą także konieczność rozwijania zespołów technologicznych. Żadna nowoczesna firma, niezależnie od branży, nie jest w stanie rozwijać swojego potencjału i konkurencyjności, bez nowoczesnych narzędzi IT, szczególnie tych służących przetwarzaniu danych. Rozumiejący je eksperci IT są więc cennym zasobem dla przedsiębiorstw w każdej branży, także tych zajmujących się produkcją żywności. – podsumowuje Katarzyna Rusek, Wiceprezes i Dyrektor HR, SAP Polska.