Program tokenizacji przygotowany i wdrożony przez Tenczyńską Okovitę zapewni inwestorom szybkie, tanie i w pełni bezpieczne inwestowanie w produkcję wysokiej jakości whisky i okowity. Korzystając z platformy mosaico sprzedano pierwszą partię tokenów o wartości 1 miliona złotych. Kolejne edycje zakładają sprzedaż na poziomie 5 mln złotych. 

Program „Beczki Palikota” zapewnia inwestorom zakup całych beczek w pojemności 50, 100, 220 l. Program został uruchomiony z końcem grudnia 2019. Do chwili obecnej sprzedano w jego ramach 250 beczek inwestycyjnych z okovitą i whisky. Chcąc zwiększyć dostępność programu produkcji wysokiej jakości whisky i okowity Tenczyńska Okovita przygotowała i sukcesywnie uruchamia kolejne edycje programu tokenizacji produkowanych alkoholi. Tokenizacja to proces zapewniający źródło finasowania projektów biznesowych, wykorzystujące technologię blockchain. Pozwala on na zdigitalizowany obrót wartościami będącymi przedmiotem tokenu. 

Docelowa wartość pierwszej edycji programu to 5 mln złotych. Program realizowany jest z wykorzystaniem platformy mosaico. Pierwsza faza programu zakończyła się sukcesem. Sprzedano tokeny o wartości 1 mln złotych w ciągu 6 tygodni. To pierwszy w Polsce i być może jeden z pierwszych na świecie tak dużych projektów tokenizacji beczek whisky.

Liczymy, że tokenizacja pozwoli spopularyzować i rozszerzyć dostępność produkowanej przez nas whisky i okowity i pozwolić inwestorom na elastyczne podejście do tej iwestycji. Nie każdego stać na zakup całej beczk lub czekanie 3 lat na realizację zysku. Część z inwestorów chce odzyskać zainwestowane środki szybciej.  Dzięki naszemu programowi tokenizacji obrót produktami stanie się szybki, tani i w pełni bezpieczny. Będzie odbywał się w wirtualnej przestrzeni, bez konieczności fizycznego kontaktu z produktem” – mówi Janusz Palikot, współwłaściciel i pomysłodawca projektu Tenczyńskiej Okovity.

Już dzisiaj każdy właściciel lub grupa współwłaścicieli danej beczki whisky lub okovity może kupować tokeny o wartości 100 pln każdy, odpowiadający pojemności 0,5 l w danej beczce. Zgodnie z obowiązującym w Polsce prawem, by moc mówić o whisky alkohol musi leżakować w beczce dębowej minimum 3 lata. Oznacza to, że przez ten okres zainwestowany kapitał pozostaje zamrożony. Tokeny dają szanse na płynne zarządzanie posiadanymi udziałami i samodzielnej decyzji o czasie realizacji zysku z inwestycji w alkohole produkowane przez tenczyńską Okovitę.

Każdy Klient uczestniczący w programie tokenizacji dostaje do wyboru kilka opcji co zrobić z należącym do niego produktem. Po pierwsze może odebrać butelki 0,5 l whisky warte 200 zł każda po zakończeniu cyklu produkcji. I podjąć decyzję co z nią zrobić – sprzedać, przechować lub skonsumować. Może zostawić ten alkohol do sprzedaży Firmie. W takim scenariuszu zysk ze sprzedaży dzielony jest po połowie (tj. 50 zł dla inwestora, 50 zł dla Firmy) lub może zostawić w beczce na kolejne 3 lata powiększając swój zysk. Jak wskazuje doświadczenie alkohole stają się jednym z ciekawych alternatywnych rynków dla inwestorów liczących na zyski. 

Wysokogatunkowa whisky to produkt wymagający wiedzy, doświadczenia oraz dostępu do wysokiej jakości beczek, niezbędnych do leżakowania. Od początku Tenczyńska Okovita podchodzi do projektu bardzo poważnie. Dlatego zatrudniono polskiego i japońskiego mistrza whisky wspierających i nadzorujących proces produkcji. Na razie nazwisko mistrza z Japonii musi pozostać naszą tajemnicą. Polskim mistrzem jest Pan Rajmund Matuszkiewicz, nestor idei propagowania szkockiej whisky w Polsce, autor pierwszej, historycznej już polskiej strony internetowej poświęconej whisky, znawca i whisky i Szkocji, zajmujący się tą problematyką już od ponad ćwierć wieku. Do niedawna związany
z marką niezależnego dystrybutora ze Szkocji, firmą Murray McDavid. Zajmował się m.in. selekcją whisky na potrzeby marki, a także przeprowadził dziesiątki degustacji w całej Polsce, a także w Szkocji, Czechach i Rosji. Aktywny uczestnik festiwali whisky, osoba znana i ceniona w środowisku polskich wielbicieli whisky szkockiej.

Dbając o najwyższą jakość produkowanej przez Tenczyńską Okovitę whisky, beczki wykorzystywane do jej leżakowania ściągane są z Portugalii (Dąb Amerykański) oraz z Kolumbii (Dąb Andyjski). Wykorzystuje się beczki z różnych tzw. refilii. Dzięki produkcji piw Barrel Age zbudowano w Firmie silne kompetencje i bardzo dobre kontakty gwarantujące stały dostęp do wysokiej jakości beczek niezbędnych do produkowania jakościowej whisky.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments